Persbericht

De Raad van Ministers van Landbouw en Visserij van de Europese Unie

Op de vergadering van maandag 10 november van de Raad van Ministers van Landbouw en Visserij van de Europese Unie, hebben Willy Borsus, federaal minister van Landbouw, Joke Schauvliege, Vlaams minister van Landbouw, en René Collin, Waals minister van Landbouw, de nieuwe Commissaris bevoegd voor Landbouw erop gewezen dat het van cruciaal belang is maatregelen te nemen om de rampzalige economische gevolgen te verzachten van het Russische embargo op de Europese landbouwproducten.

De Belgische producenten van groenten en fruit, melk en vlees, zowel varkens- als rundsvlees, werden en worden nog steeds zwaar getroffen door deze crisis.

België heeft zich, bij monde van zijn 3 ministers van Landbouw, zwaar gekant tegen een dubbele bestraffing van de landbouwers. Een eerste keer door de daling van de marktprijs en een tweede keer door dat zij zelf de marktmaatregelen mee zouden financieren door een mobilisatie van de crisisreserve.

De ministers zijn van mening dat er andere middelen gemobiliseerd moeten worden om de antwoorden te financieren op deze crisis, waaraan de landbouwsector ten prooi is gevallen, maar waarvoor de sector helemaal niet verantwoordelijk is.

België heeft de Commissie dus gevraagd daar rekening mee te houden en haar begrotingsvoorstellen voor 2015 in die zin aan te passen. Ons land heeft zich aangesloten bij de 21 delegaties die een verklaring zullen ondertekenen waarin dit standpunt opnieuw zal worden bevestigd aan de Voorzitter van de ECOFIN-Raad.

Willy Borsus, Joke Schauvliege en René Collin hebben ook een gezamenlijke brief gericht aan de eerste minister, de minister van Buitenlandse Zaken, de minister van Financiën en de minister van Begroting opdat dit standpunt wordt verdedigd door België tijdens de ECOFIN-Raad van 14 november.

De Belgische ministers van Landbouw verklaarden het volgende: “De producenten moeten correct vergoed worden voor de opgelopen verliezen. De huidige compensatieniveaus zijn onvoldoende en zouden verbeterd moeten worden. De nodige budgettaire middelen voor de financiering van deze “gevolgschade” van de crisis in Oekraïne moeten niet gehaald worden uit het landbouwbudget.  Wij hebben dus aangedrongen op de noodzaak om alle vormen van marktondersteuning te activeren voor de sectoren waarvan de prijzen blijven verslechteren.”