Persbericht

Eenvoudiger en duidelijker regels moeten sociale fraude in de groene sectoren tegen gaan

Een harmonisering van het aantal dagen dat seizoenarbeiders mogen werken en de ontwikkeling van een app Green@Work om makkelijker te controleren of iemand alle sociale regels volgt. Het zijn maar enkele van de 19 maatregelen in het Plan voor eerlijke concurrentie voor de Groene Sectoren.

De land- en tuinbouwsector en de sector van de tuinaanleggers zijn belangrijke sectoren voor onze Belgische economie. Er werken maar liefst 19.800 werknemers. Het is ook een arbeidsintensieve sector die het economisch niet makkelijk heeft en vaak een beroep doet op buitenlandse arbeidskrachten voor bijvoorbeeld piekperiodes in de fruitpluk. Bovendien is de ruime land- en tuinbouwsector een sector die afhankelijk is van heel wat externe factoren: het weer, heel drukke periodes afgewisseld met kalme periodes,…

 

Het probleem is dat de strikte regels vandaag de sector te weinig flexibiliteit geven. Met het plan voor eerlijke concurrentie in de groene sectoren willen staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude Philippe De Backer (Open Vld), minister van Landbouw en KMO’s Willy Borsus (MR) en vicepremier en minister van Werk en Economie Kris Peeters (CD&V) de regels vereenvoudigen en verduidelijken waar mogelijk, maar tegelijk inzetten op sensibilisering en gerichte controles om de sector nog meer in regel te stellen dan vandaag het geval is. Daartoe werden 15 nationale en 4 internationale acties afgesproken.

 

Zo wil Staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude Philippe De Backer (Open Vld) bijvoorbeeld het aantal dagen dat seizoenarbeiders mogen werken duidelijker en uniformer wordt. Hij richt daarvoor een werkgroep op.

Philippe De Backer: “Een seizoenarbeider in de landbouw mag vandaag 30 dagen per jaar ingezet worden, in de tuinbouw 65 dagen en  in de witloof-en champignonteelt 100 dagen. We merken in de praktijk dat dat systeem nogal complex is en niet altijd afgestemd op de realiteit. Bijvoorbeeld in de fruitpluk kan het plukseizoen langer dan 65 dagen duren.  We willen dat het systeem transparanter en eenvoudiger wordt voor iedereen. Daarom richten we een werkgroep op om de vereenvoudiging en afstemming te onderzoeken.”

 

Willy Borsus:  “Het is essentieel om het leven van de landbouwers te vereenvoudigen; dat is één van de doelstellingen van deze maatregelen. Zo moeten de nieuwe modaliteiten inzake Dimona de informatie over buitenlandse werknemers verduidelijken, maar ook voor meer linken zorgen met de ziekenfondsen. Met de app die ontwikkeld wordt, zal  het ook makkelijker zijn om te kijken hoeveel gelegenheidsarbeid iemand nog kan doen. Ik herinner er nog eens aan dat de productiesectoren van de tuinbouw (bloemisterij, boomkwekerij, fruitteelt, groenteteelt, witloof- en champignonteelt)  53.643 seizoenarbeiders tewerkstellen.”

 

Kris Peeters wil ook meer duidelijkheid voor de tewerkstelling van buitenlandse werknemers.

Kris Peeters: “Vaak weten werkgevers niet welk het actuele verblijfsstatuut van een werknemer met arbeidskaart C is, zodat ze zonder het te weten iemand illegaal tewerk stellen. We willen ervoor zorgen dat de werkgevers het actuele verblijfstatuut zelf kunnen consulteren. Een ander probleem is dat van de seizoensarbeiders: zij mogen in de 180 dagen voor hun tewerkstelling als seizoensarbeider niet als gewone werknemer aan de slag zijn geweest en bovendien is ook het aantal dagen seizoensarbeid beperkt. De werkgever moet ook deze grenzen online – via een app green@work - kunnen consulteren zodat hij niet zonder het te willen iemand in een verkeerd statuut aan de slag houdt. Op het bredere Europese vlak moeten we tenslotte met het Mobility Package van Marianne Thyssen het evenwicht vinden tussen eerlijke concurrentie, preventie van fraude, bescherming van de werknemers en administratieve eenvoud en duidelijkheid voor de werkgevers.”