Persbericht

Europese Landbouwraad: de Commissie kondigt maatregelen aan ter stabilisering van het aanbod

Vandaag heeft er in het Groothertogdom Luxemburg een vergadering plaatsgevonden van de Europese Landbouwraad. De Europese Commissie heeft daar nieuwe maatregelen aangekondigd waaronder, voor de eerste keer, maatregelen voor de melkmarkt ter stabilisering van het aanbod. Zij zal haar nieuwe plan voor 18 juli voorstellen.

Belgisch minister van Landbouw Willy Borsus heeft weer hoop: “Wij vragen al maanden niet enkel sterke steunmaatregelen aan de Commissie, maar ook markthervormingen. De situatie in onze boerderijen is rampzalig. Het lijkt erop dat de Commissie eindelijk onze oproep heeft gehoord.”

De situatie op de melkmarkt blijft desastreus voor onze producenten met:

  • prijzen die in april 2016 nog altijd 13% lager zijn in vergelijking met april 2015 en 19% in vergelijking met het gemiddelde van 2015;
  • een Europese productie die tussen januari en april 2016 5,6% hoger is dan in dezelfde periode in 2015.

Sinds het begin van de crisis werd er 336.000 ton mageremelkpoeder opgeslagen (via de openbare interventie), wat overeenkomt met bijna 3,7 miljard liter melk. De huidige kost van deze maatregel vertegenwoordigt bijna 500 miljoen euro (geprefinancierd door de lidstaten).

De lidstaten moeten zich verbinden tot een vermindering van de productie met de invoering van streefcijfers. Willy Borsus heeft de Commissie eraan herinnerd: “De huidige melkcrisis is langer en ernstiger dan die van 2009. Wanneer de marktondersteunende instrumenten verbonden aan het aanbod geen impact hebben op de prijzen, is het nodig een systeem in te voeren dat gericht is op het beheer van het aanbod. De openbare interventie kan in geen geval op lange termijn beschouwd worden als een alternatieve afzetmarkt. Daarom vraagt België prioritair een tijdelijk Europees mechanisme voor de vermindering van de melkproductie met Europese financiële compensaties.

Anderzijds heeft de Commissie erop gewezen dat het ongeschikt was om de crisisreserve te gebruiken en dat zij bovendien de mogelijkheid bestudeerde om nieuwe staatssteun mogelijk te maken via de verhoging van de de minimisplafonds. Daarnaast heeft zij ook aangekondigd open te staan voor de vervroeging van de betaling van de GLB-steun, zoals in 2015. Tot slot heeft zij ook aanvaard om de verdeling te herzien van het promotiebudget dat momenteel 110 miljoen € bedraagt.

Willy Borsus : “Natuurlijk moeten deze maatregelen geconcretiseerd worden, moeten zij doeltreffend en snel zijn, en zullen zij hun efficiëntie moeten bewijzen. Maar wij zijn deze ochtend getuige geweest van een keerpunt in het Europese standpunt.”

We moeten eraan herinneren dat deze nieuwe aanpak die België al maanden vraagt, onuitgegeven is en voortaan ondersteund wordt door de grote meerderheid van de lidstaten.  

Tot slot moeten we nog opmerken dat, op vraag van meerdere landen, waaronder België, het punt “landbouwcrisis” ook besproken zal worden tijdens de vergadering van de Staatshoofden en Regeringsleiders die dinsdag en woensdag zal plaatsvinden in Brussel.