Persbericht

Hervekaas: noch de ambachtelijke productie en de kwaliteit van de producten, noch de productie op basis van rauwe melk worden in vraag gesteld

De bacterie Listeria monocytogenes vormt een reëel gevaar voor de volksgezondheid. De EFSA (de Europese voedselveiligheidsautoriteit) vermeldt in zijn laatste verslag van 2015 een aanzienlijke evolutie van de infecties veroorzaakt door Listeria in de periode 2009 tot 2013. Er werden 1763 gevallen vastgesteld over alle lidstaten in 2013 en helaas zijn er 191 personen aan overleden. Frankrijk, een kaasland, vertoonde het hoogste sterftecijfer.

De bronnen van deze voedselinfecties zijn divers en kazen op basis van rauwe melk vormen daar één van de belangrijkste van.

Listeria is helemaal geen element dat nodig is voor de fabricage van dit type kaas.

De bacterie is pathogeen en gevaarlijk voor de volksgezondheid.

De normen inzake Listeria in kaas op basis van rauwe melk zijn gedefinieerd op Europees niveau (Verordening 2073/2005) : in dit type van levensmiddel en in het stadium van de fabricage (bij het verlaten van de productieateliers), mag er helemaal geen Listeria aanwezig zijn (volledige afwezigheid in een staal van 25gr) wanneer deze producten bestemd zijn voor verkoop door andere operatoren.

Het is aan de producent om te waarborgen dat aan dit criterium wordt voldaan. Het Voedselagentschap waakt erover dat dit wordt gerealiseerd zodat de consument veilige levensmiddelen kan kopen.

De analyses en tegenanalyses uitgevoerd bij de betrokken producent hebben aangetoond dat Listeria aanwezig is, waardoor de betrokken producten dus niet conform de Europese wetgeving zijn. Daarom heeft het Voedselagentschap de beslissing genomen om bewarend beslag te leggen op de kazen geproduceerd door de belanghebbende.

Er heeft overleg plaatsgevonden met de fabrikant om te kijken wat er met zijn producten moet gebeuren. Het is de verantwoordelijkheid van de producent om te garanderen dat de door hem geproduceerde loten geen risico vormen voor de consument. Bovendien kan deze ondernemer op eenvoudige vraag begeleid worden via verschillende ervaren gewestelijke instellingen.

Het Agentschap erkent de realiteit op het terrein waar er verschillende productiemethoden bestaan. Het is echter zeker dat, ongeacht het productietype, met inbegrip van de ambachtelijke fabricage, het eindproduct altijd een veilig levensmiddel en conform de Europese wetgeving moet zijn.

Willy Borsus, minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO’s en Landbouw, verklaarde het volgende: “Noch ik, noch het Agentschap stellen de ambachtelijke productie en de kwaliteit van de producten in vraag, noch de productie op basis van rauwe melk.  De controles tonen aan dat de problemen van dit type weinig voorkomen. Niet enkel de Belgische ambachtslieden, maar de producenten in het algemeen, werken dagelijks op een veilige manier, ten voordele van de consument. Kwaliteitsvolle ambachtelijke producten en Europese voedselveiligheidsnormen zijn niet incompatibel. Binnen het kader van wat de Europese wetgeving toelaat, zal ik natuurlijk aandacht besteden aan de belangen verbonden aan het behoud van artisanale producten en producten uit de korte keten