Willy Borsus wil de export naar Brazilië versterken
Minister van Landbouw Willy Borsus heeft zijn Braziliaanse collega Blairo Maggi ontmoet om verschillende bilaterale landbouwdossiers te behandelen. België heeft zijn wens herhaald om de export naar Brazilië te faciliteren. Er werd een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend.
De twee ministers van Landbouw hebben elkaar woensdag ontmoet in Brussel om vooruitgang te boeken in een bepaald aantal landbouwdossiers. Tijdens deze vergadering heeft Brazilië zijn voornemen herhaald om de administratieve last verbonden aan de evaluatie van de lopende exportdossiers te verminderen. Dat is goed nieuws voor België dat, ondanks het feit dat het een ‘klein land’ is, toch een belangrijke speler is in de agrovoedingssector, waarvoor de export van primordiaal belang is. Deze maatregelen zullen zeker voordelig zijn voor onze exporteurs.
België exporteert nu al voor 150 miljoen € aan landbouwproducten naar Brazilië.
De ministers hebben de volgende dossiers besproken:
- Peren: België heeft sinds augustus 2014 stappen ondernomen om zijn peren naar Brazilië te kunnen exporteren. De ontmoeting van gisteren heeft het mogelijk gemaakt om gevoelig vooruitgang te boeken. Het zou in de komende dagen kunnen komen tot een principeakkoord. De eerste peren zouden daarom over enkele weken geëxporteerd kunnen worden. Minister Borsus heeft het feit benadrukt dat de productie van Belgische peren complementair is met de productie van Braziliaanse peren, omdat zij in verschillende seizoenen geoogst worden.
- Gelatine: de aanvragen voor de import van producten met een laag sanitair risico zouden voortaan kunnen genieten van faciliteiten en flexibiliteit. Zo zou een inspectiebezoek ter plaatse niet meer verplicht kunnen zijn. Dat zou ook het handelsverkeer moeten faciliteren.
- Melkproducten: de export van Belgische melkproducten naar Brazilië bestaat al, maar andere bedrijven willen ook naar Brazilië exporteren en bepaalde ondernemingen willen hun productassortiment op de Braziliaanse markt diversifiëren. België hoopt dat de goedkeuring van nieuwe Belgische melkproducenten en nieuwe productcategorieën kan gebeuren via een vereenvoudigde procedure op basis van de positieve ervaring van de bestaande markt.
Terwijl Brazilië een groot exporteur is van koffie, suiker, tabaksbladeren, maïs, sojabloem, hout, huiden en vellen, rundvlees (Hongkong, Venezuela, Egypte, Iran), varkensvlees (Rusland, Oekraïne, China) en kip (vooral Rusland), wordt het land door de Europese producenten ook beschouwd als een steeds belangrijkere consumentenmarkt.
Willy Borsus preciseerde als volgt: “Ik ben ervan overtuigd dat deze ontmoeting en de ondertekening van deze MoU de nauwe samenwerking en de uitwisseling van kennis en goede praktijken, in het bijzonder inzake de diergeneeskundige en fytosanitaire controle op de import en de export, zal verbeteren. Ik ben er zeker van dat een dergelijke samenwerking de handel in landbouwproducten en in gezonde en zeer kwaliteitsvolle levensmiddelen zal faciliteren tussen onze twee landen, gelet op het feit dat de havens van Santos en Antwerpen respectievelijk de voornaamste toegangspoorten zijn tot Zuid-Amerika en Europa.”