Persbericht

Willy BORSUS onthult de eerste Boordtabel van de KMO’s en de zelfstandige ondernemers

Minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO’s, Landbouw en Maatschappelijke Integratie Willy Borsus heeft deze ochtend de eerste editie van de Boordtabel van de KMO’s en de zelfstandige ondernemers voorgesteld die ontwikkeld werd door de FOD Economie. Deze publicatie, die opgebouwd is rond vijf modules, is gebaseerd op officiële statistieken en zal jaarlijks geactualiseerd worden.

In 2015 telde België 869.662 ondernemingen waarvan er volgens de database van de BTW-plichtige ondernemingen 863.165 KMO’s zijn die tot 49 werknemers tewerkstellen (of 99,3% van het totaal). Zij vormen dus de ruggengraat van onze economie.

Het federale plan voor de KMO’s en de zelfstandigen vormt het hart van de voorzieningen met het oog op de ondersteuning van de ondernemers in hun groei. 

De boordtabel die vandaag gelanceerd wordt, is voortaan het onontbeerlijke begeleidings- en monitoringinstrument voor het gevoerde beleid inzake KMO’s en zelfstandigen.

Waarom een Boordtabel van de KMO’s en de zelfstandige ondernemers?

Om efficiënte steunmaatregelen uit te werken, is het noodzakelijk de evolutie van de omgeving van de KMO’s en de zelfstandigen te kennen, te meten en in perspectief te zetten. Het is in deze optiek dat de FOD Economie deze Boordtabel heeft ontwikkeld, een geïntegreerd en evolutief referentie-instrument.

Op basis van officiële statistieken biedt deze publicatie een verregaande analyse van talrijke kernindicatoren, waarbij gefocust wordt op de volgende vijf thema’s:

-           demografie van de KMO’s;

-           demografie van de zelfstandigen;

-           vrouwelijk ondernemerschap;

-           kerncijfers;

-           vergelijking met de buurlanden.

Voornaamste resultaten

Wat de demografie van de KMO’s betreft, stellen we vast dat het aantal KMO’s blijft toenemen, terwijl het aantal faillissementen in 2014 en 2015 gedaald is met 9% in vergelijking met de voorafgaande jaren. Het aantal zelfstandigen is tussen 2007 en 2015 met bijna 20% toegenomen.

In 2014 en in 2015 waren de vrouwen goed voor 33% van de zelfstandigen. Daarnaast stellen we over de periode 2007-2015 vast dat het jaarlijkse groeipercentage van het totale aantal vrouwelijke zelfstandigen meer uitgesproken is dan bij de mannelijke zelfstandigen.

In 2015 waren de vrouwelijke zelfstandigen vooral actief in de minder kapitaalintensieve sectoren van de vrije en de intellectuele beroepen (39,3 %), de handelssector (32,5 %) en de dienstensector (12,5 %). Het vrouwelijk ondernemerschap heeft nog een progressiemarge omdat de werkzaamheidsgraad van de vrouwelijke zelfstandigen in vergelijking met de vrouwelijke actieve bevolking lager is dan bij de mannelijke zelfstandigen.

Globaal genomen hebben we in 2014 en 2015 ook een netto jobcreatie vastgesteld.

De tewerkstelling in de private sector is met 0,4% gestegen in de kleine ondernemingen (10 tot 49 werknemers).

De twee sectorale zwaargewichten in termen van tewerkstelling bij de KMO’s blijven de sector “handel in en herstelling van auto’s en motorfietsen” enerzijds en de bouwsector anderzijds.

Wat het luik internationalisering betreft, draagt de sector van de “groothandel” het meest bij tot de export en de omzet van de KMO’s.

België vertoont gelijkenissen met Nederland en Frankrijk wanneer het gaat om het gewicht van de micro- en de kleine ondernemingen in de nationale economie. In vergelijking met de drie andere landen, blijft België het vrij goed doen op het vlak van de toename van het aantal micro- en kleine ondernemingen.

Willy Borsus verklaarde het volgende: “Deze Boordtabel is een waardevol instrument voor de analyse van de omgeving en de evolutie van de KMO’s. Deze diepgaande en geactualiseerde gegevens zullen het mogelijk maken om de maatregelen ter stimulatie en ondersteuning van de KMO’s en het ondernemerschap nog beter te definiëren en te analyseren. De belangrijkste inlichtingen die erin staan, overtuigen mij nog meer om het werk ten voordele van de KMO’s en de zelfstandigen voort te zetten, met name in het kader van de bevordering van het vrouwelijk ondernemerschap, de versterking van de toegang van de KMO’s tot financiering of nog de stimulatie van hun internationalisering.

De Boordtabel vindt u hier:

http://economie.fgov.be/nl/modules/publications/general/boordtabel_van_de_kmo_s_2016.jsp