De vastgoedmakelaars gaan zich nog verder professionaliseren
Een verdere professionalisering van de vastgoedmakelaars. Dat is de zin van de hervorming die minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO’s, Landbouw en Maatschappelijke Integratie Willy Borsus doorvoert.
Een verdere professionalisering van de vastgoedmakelaars. Dat is de zin van de hervorming die minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO’s, Landbouw en Maatschappelijke Integratie Willy Borsus doorvoert.
De voorbije jaren hebben de vastgoedmakelaars zich ongetwijfeld geprofessionaliseerd. Maar zij kunnen volgens Willy Borsus nog verder gaan. Daarom stelt de minister van Middenstand vandaag een hervorming voor. Deze bestaat uit het volgende:
- De introductie van de kwaliteitsrekening in de wet (het gaat om een derdenrekening, met andere woorden een algemene rekening waarop de fondsen van derden beheerd worden; een geïndividualiseerde rekening per cliënt/dossier): het onderscheid tussen de eigen fondsen van de vastgoedmakelaar en de fondsen van derden, dat momenteel al een deontologische verplichting is, zal een wettelijke verplichting worden, zoals al voorzien is voor advocaten, notarissen en gerechtsdeurwaarders. Dit systeem zal de cliënten van makelaars beschermen tegen de insolvabiliteit van de professional.
- Meer transparantie in de tuchtprocedure: de definitieve beslissingen tot schorsing of schrapping van een vastgoedmakelaar (of de voorlopige maatregelen) zullen ambtshalve gecommuniceerd worden aan de klagers.
- Meer actiemiddelen voor de klagers: de klagers die hun klacht geklasseerd zien zonder gevolg door de rechtskundig assessor, zullen een herziening van deze beslissing kunnen vragen bij een rechtskundig assessor-generaal. Er wordt dus een vorm van beroep ingevoerd. Er zullen bovendien specifieke maatregelen voorzien worden voor de informatie aan de verenigingen van mede-eigenaars.
- Meer slagkracht voor het BIV: Het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars zal aan de rechter volgens een spoedprocedure (in kortgeding) – onder andere – de aanstelling kunnen vragen van een voorlopig bewindvoerder en de blokkering van de toegang van de vastgoedmakelaar tot de rekeningen op basis van de spoedprocedure voorzien in het Gerechtelijk Wetboek. Het doel bestaat erin de mede-eigenaars preventief te beschermen in afwachting van een beslissing over de mogelijke schuld.
De Nationale Raad van het BIV zal zich op 20 februari uitspreken over de ontwerptekst van de hervorming.
Willy Borsus : “De vastgoedsector is cruciaal, zowel in termen van economische ontwikkeling als in termen van tewerkstelling. Het is van kapitaal belang dat het beroep van vastgoedmakelaar zich professionaliseert zowel om de belangen van de cliënten te verdedigen, als om een efficiënter beheer te verzekeren door de vastgoedmakelaars van hun activiteiten, of nog de overheid te helpen bij de strijd tegen de financiële criminaliteit. Vandaar de primordiale rol die het BIV speelt in deze demarche. Ik voeg er nog aan toe dat, zoals in elk beroep, het bedrog van een kleine minderheid van oneerlijke vastgoedmakelaars het imago van het beroep besmeurt, de eerlijke en evenwichtige concurrentie verstoort tussen hen en hun collega’s en daardoor hun cliënten schaadt in proporties die helaas veel te vaak onherstelbaar zijn. Dat is de basis van de maatregelen die ik wil nemen voor een verdere professionalisering.”
Deze maatregelen komen bovenop wat al in werking is getreden op 1 januari 2016, namelijk de collectieve verzekering. Deze biedt de consument een betere bescherming omdat elke vastgoedmakelaar die ingeschreven is bij het BIV gedekt is door deze verzekering die ook de verduistering van fondsen door de vastgoedmakelaar dekt in geval van insolvabiliteit van deze laatste.
Bovendien zal de inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen van het mandaat van de syndicus in de vereniging van mede-eigenaars dit jaar in werking treden (het ontwerp zal binnenkort ter ondertekening worden voorgelegd aan de Koning). Dit zal het onder andere mogelijk maken om beter te communiceren naar de mede-eigenaars als een klacht resulteert in de schorsing of de schrapping van de syndicus wanneer het goede beheer van de vereniging van mede-eigenaars ter discussie wordt gesteld.
Laten we niet vergeten dat er in België 9.877 erkende vastgoedmakelaars, bemiddelaars, syndici en rentmeesters zijn en dat de mede-eigendom betrekking heeft op 71.328 gebouwen, meer dan 1.200.000 woningen en 3 à 4 miljoen burgers.