Nationaal reductieplan voor pesticiden: geef uw mening
Het voorontwerp van het volgende actieplan voor de jaren 2018-2022 is sinds 09 februari onderworpen aan de openbare raadpleging. Wij zijn nu halfweg deze raadpleging die op 10 april zal aflopen. Geef uw mening!
In uitvoering van een Europese richtlijn heeft België zich voorzien van een nationaal reductieplan voor pesticiden (NAPAN : Nationaal Actie Plan Action National). Dit nationaal actieplan is samengesteld uit het Federaal Reductieprogramma van Pesticiden (FRPP) en 3 gewestelijke plannen.
Het federaal plan dat nu loopt, dekt de jaren 2013 tot 2017. Het bevat talrijke maatregelen (waarvan 6 gemeenschappelijke met de gewesten) met betrekking tot de informatie aan het publiek op de verkooppunten, de opvolging van intoxicaties, de fytolicenties, de inspectie van verstuivers, de bescherming van specifieke zones, de bescherming van de bijen, de aandacht voor gecumuleerde effecten…
Er werd een nieuw nationaal plan uitgewerkt voor de jaren 2018-2022. Het is opgebouwd rond twaalf thema’s, die hoofdzakelijk geïnspireerd zijn op de Europese richtlijn, maar ook op andere federale of gewestelijke engagementen. Elk van deze plannen beschikt over specifieke (federale of regionale) acties en acties die gezamenlijk ondernomen worden. Het federale plan is ambitieus met maatregelen die bijvoorbeeld gericht zijn op:
• de consument, in het bijzonder met de studies over residuen van pesticiden (fruit en groenten) en de voortzetting van de al lopende of ontwikkelde toxiciteitsstudies onder het huidige plan (studies van het antigifcentrum onder andere), en meer aandacht voor de effecten van een gecumuleerde blootstelling aan meerdere gewasbeschermingsmiddelen;
• de bewoners, om het verwaaien van gewasbeschermingsmiddelen (drift) beter te beheersen;
• de landbouwers, met een etikettering van gewasbeschermingsmiddelen (kleurcodes) om te strijden tegen de ontwikkeling van resistenties, een discussie over praktischere risicobeheersingsmethoden, en checklists om de verstuivers te kiezen;
• de amateurgebruikers: verbetering van de communicatie over biopesticiden en andere alternatieven,…
In de marge van deze openbare raadpleging, worden ook 5 federale raden geraadpleegd: de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven, de Raad voor het Verbruik, de Hoge Gezondheidsraad, de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling, en de Nationale Arbeidsraad.
Minister van Landbouw Willy Borsus herinnert aan het volgende: “Mijn prioriteit is een vermindering van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en een doordacht gebruik ervan, waarbij prioritair rekening gehouden wordt met de volksgezondheid, maar ook met de noden van de sectoren. Dit plan voorziet nieuwe maatregelen, en versterkt bepaalde maatregelen die al in voege zijn door de ontwikkeling van biopesticiden te ondersteunen. Het verbetert ook de risico-evaluatie door de problematiek van de gecumuleerde effecten van gewasbeschermingsmiddelen mee in aanmerking te nemen zodra dat mogelijk is, en natuurlijk ook nog andere zaken. Ik nodig dus elke burger uit kennis te nemen van dit plan en om opmerkingen en suggesties te formuleren.”
U vindt het hele programma op de nieuwe website www.NAPAN18-22.be. Stuur uw opmerkingen vóór 10 april:
• via e-mail: napan@gezondheid.belgie.be
• met de post:
FOD Volksgezondheid, t.a.v. de heer Vincent Van Bol,
Eurostation II, lokaal 7D227
Victor Hortaplein 40/10
1060 Sint-Gillis
Minister Borsus en de FOD Volksgezondheid danken iedereen van harte die al heeft deelgenomen aan het project door hun ideeën en opmerkingen te delen.
Meer informatie
Als u meer informatie wenst over het verantwoordelijk gebruik van pesticiden, raadpleeg dan de portaalsite van de Dienst Gewasbeschermingsmiddelen en Meststoffen: www.phytoweb.be. Een vraag over het NAPAN? Stuur ze naar napan@gezondheid.belgie.be of telefoneer naar 02 524 97 97 (callcenter van de FOD Volksgezondheid).