COVID-19 : De zelfstandigen in arbeidsongeschiktheid zullen niet bestraft worden bij uitstel van hun medische afspraken - “De zieke zelfstandigen hebben zeker geen behoefte aan dergelijke administratieve rompslomp”, herhaalt DUCARME
COVID-19 : De zelfstandigen in arbeidsongeschiktheid zullen niet bestraft worden bij uitstel van hun medische afspraken - “De zieke zelfstandigen hebben zeker geen behoefte aan dergelijke administratieve rompslomp”, herhaalt DUCARME
In het voorbije voorjaar keurde de Kamer van Volksvertegenwoordigers unaniem een parlementair initiatief goed dat de hervorming van de carensperiode verankerde. Het gaat om de periode waarin zieke zelfstandigen niet gedekt zijn door de ziekteverzekering. Sindsdien zijn de zelfstandigen retroactief gedekt voor heel hun ziekteperiode als die periode langer duurt dan 7 dagen (tegen 3 maanden 20 jaar geleden).
Na deze parlementaire hervorming kon de vergoeding van een arbeidsongeschiktheid van een zelfstandige evenwel pas beginnen op een datum na de datum van het medisch attest afgeleverd door de arts.
Een eerste corrigerende maatregel werd aangenomen in maart 2020 op initiatief van Denis DUCARME en Maggie DE BLOCK in het kader van de lopende zaken. Het was hen niet mogelijk om verder te gaan.
Naar aanleiding van de coronaviruspandemie moesten veel zelfstandigen hun medische afspraken uitstellen. De minister van Zelfstandigen en zijn collega belast met Sociale Zaken hebben daarom een ontwerp van besluit bijzonder machten voorgelegd om deze clausule te schrappen. Een maatregel die zaterdag werd goedgekeurd door de Ministerraad.
Ter herinnering, Denis DUCARME heeft daarnaast het initiatief genomen voor een wetsvoorstel dat binnenkort verdedigd zal worden door de MR-fractie en andere politieke fracties in de Kamer met het oog op een structurele schrapping van deze clausule die een zeker aantal ongewenste effecten met zich meebrengt.
Minister van Zelfstandigen Denis DUCARME : “Terwijl de hervorming die vorig jaar goedgekeurd werd door de Kamer een belangrijke vooruitgang was voor de zelfstandigen, heeft zij ook een zeker aantal ongewenste effecten met zich meegebracht. De zelfstandigen die niet in staat zijn om hun arbeidsongeschiktheid aan te geven vanaf de eerste dag van stopzetting, verliezen immers een deel en soms de totaliteit van de uitkeringen waar zij nochtans recht op hebben! Naar aanleiding van de coronavirusepidemie moesten veel zelfstandigen hun medische afspraken uitstellen. Om hun al moeilijke situatie niet nog moeilijker te maken, hebben wij een dringende maatregel genomen om deze maatregel te schrappen en de perverse effecten te vermijden. Maar ik ben van mening dat wij daar niet kunnen stoppen. Ik wil immers, samen met de MR-fractie en met name met fractieleider Benoît Piedboeuf, snel een wetsvoorstel laten goedkeuren door de Kamer om een structureel einde te maken aan deze onrechtvaardige regeling voor de zelfstandigen. Wij moeten blijven werken aan meer gelijkheid tussen zelfstandigen en loontrekkenden op het vlak van ziekte!”
Voorbeeld:
Mijnheer X is zelfstandige. Hij gaat naar zijn arts van wie de diagnose, in een eerste tijd, een verstuiking is die een stopzetting van het werk vereist van twee of drie dagen. De zelfstandige die daar vertrouwen in heeft, beslist dus om geen attest te vragen, geen contact op te nemen met zijn ziekenfonds en denkt daarentegen dat hij zijn activiteit in de gaten kan blijven houden (ook al is hij verzwakt).
Vervolgens blijkt dat zijn blessure ernstiger is. De zelfstandige moet stoppen gedurende een periode die uiteindelijk 3 weken zal duren. Hij is een paar dagen na aanvang van de stopzetting een tweede keer naar zijn arts gegaan, waarbij hij vaststelt dat deze stopzetting langer zal duren dan voorzien en dat hij nood zal hebben aan uitkeringen om deze slecht tijd op te vangen. Met de hervorming die gestemd werd in de Kamer in 2019, zou hij een groot deel van de uitkeringen verliezen, in elk geval alle uitkeringen voorafgaand aan de afgifte van het attest.
Dit soort situaties zal waarschijnlijk worden versterkt door de Covid-19-pandemie.
Dit heeft er namelijk toe geleid dat het bezoek aan de arts vaak is uitgesteld, waardoor het risico bestaat dat de handtekening later wordt gezet dan de begindatum van de ziekteperiode van de zelfstandigen.
Denis DUCARME en Maggie DE BLOCK hebben daarom een ontwerp van besluit bijzondere machten voorgelegd dat voorziet dat de begindatum van de periode van arbeidsongeschiktheid vóór de datum mag vallen van de ondertekening van het attest. De antimisbruikregeling zal daarom geen uitwerking hebben van 1 maart tot 30 september 2020, opdat de zieke zelfstandigen niet meer geconfronteerd zouden worden met deze administratieve rompslomp terwijl zij al het hoofd moeten bieden aan de gevolgen van de pandemie.