Communiqué de presse

De horeca gaat opnieuw open op 8 juni - “Een heropening in alle veiligheid onder realistische voorwaarden” benadrukt DUCARME

De Gids Goede Praktijken van de FOD Economie op 4 juni online aangepast

Op 8 juni aanstaande zal België fase 3 ingaan van de exitstrategie. Zoals aangekondigd door eerste minister Sophie WILMES op de persconferentie van woensdag, heeft de Nationale Veiligheidsraad groen licht gegeven voor de heropening van de horecasector. Op basis van de aanbevelingen van de GEES (Groep van Experten belast met de Exitstrategie) en in overleg met de sector, finaliseert minister van Zelfstandigen en KMO’s Denis DUCARME, die ook zetelde in de Nationale Veiligheidsraad van woensdag, samen met de minister van Economie, de lijst van bepalingen die gerespecteerd moeten worden om de zelfstandigen, hun personeel en hun klanten te beschermen. Deze maatregelen zullen worden opgenomen in een nieuwe ministerieel besluit. De gids voor de heropening van de horeca zal ook worden aangevuld met deze nieuwe regels en aanbevelingen. De nieuwe versie ervan zal vanaf morgen online staan op de website van de FOD Economie.

 

Minister van Zelfstandigen en KMO’s Denis DUCARME:Vanaf komende maandag zullen cafés, restaurants en hotels hun activiteit kunnen hernemen. Dat is uitstekend nieuws voor deze sector die de deuren moest sluiten vanaf 13 maart. Het teken dat stelselmatig het normale leven wordt hervat en de vrijheid terugkomt. Voor onze restaurants, synoniem voor smaken en knowhow, voor onze cafés, symbolen van gezelligheid, maar ook voor de hotelsector, een onmisbare schakel in het toerisme in onze regio's, die ook een sleutelrol speelt in Brussel en zo bijdraagt aan de versterking van de status van de stad als Europese hoofdstad.

De absolute prioriteit blijft natuurlijk de gezondheid van iedereen. Terwijl deze opening moet kunnen gebeuren in alle veiligheid, hebben wij er ook op toegezien dat de veiligheidsmaatregelen zo praktisch mogelijk zijn voor de sector. De gids van de FOD Economie zal tegen morgen ook gepubliceerd worden met de nieuwe aanbevelingen.”

“De horeca is een belangrijke werkgever die ook een uitermate belangrijke rol speelt voor de gezelligheid van onze steden en onze gemeenten. Wij moeten absoluut aan zijn zijde blijven staan in deze bijzonder moeilijke periode. Daarom heeft de regering meerdere steunmaatregelen voorbereid voor de sector, met name de creatie van een bijzonder overbruggingsrecht herneming activiteit, een verlaging van de btw naar 6% voor voeding en alcoholvrije dranken, de aftrekbaarheid van restaurantkosten aan 100% en de creatie van een horecacheque. De gesprekken met de Kern+10 worden voortgezet om deze belangrijke maatregelen voor de sector snel te kunnen aannemen.”

 

  1. De belangrijkste modaliteiten voor de opening van de horecasector[1]
  • De regels van de social distancing tussen klanten zullen ook van toepassing zijn. De tafels zullen opgesteld worden om een afstand van 1,5m tussen elke klant te garanderen, met een maximum van 10 klanten per tafel, om de nieuwe regels te respecteren inzake de sociale contacten.

 

  • Het zal evenwel mogelijk zijn om van deze maatregel van 1,5m af te wijken, op voorwaarde dat er beschermingswanden in plexiglas geplaatst worden, of een andere fysieke barrière tussen de tafels.

 

  • Er zal ook ontsmettende handgel ter beschikking gesteld moeten worden van het personeel en van de klanten.

 

  • Om elk risico op besmetting te vermijden, zullen de tafels en stoelen na elke passage van een klant worden ontsmet. Op de tafel zijn botervlootjes, zout- en pepervaatjes, flesjes olie, azijn en ketchup, broodmandjes en decoratieve voorwerpen verboden. Enkel tafelkleden, sierkleedjes, place-mats, papieren servetten zijn toegelaten.

 

  • De restaurants zullen open kunnen blijven tot een uur ‘s ochtends, behalve indien de gemeentelijke overheid oplegt vroeger te sluiten. Dat zal restauranthouders die dat willen, toelaten om twee shiften te organiseren.

 

  • Klanten die roken, zullen naar buiten kunnen gaan om te gaan roken, met inachtneming van de social distancingregels.

 

  • In de hotels zullen welkomstdrankjes of zelfbediening verboden zijn. De minibars zullen leeg zijn. Managers worden uitgenodigd om het contact met klanten tot een minimum te beperken door alternatieve in- en uitcheckmogelijkheden te ontwikkelen. Sleutels zullen worden ontsmet en er wordt bijzondere aandacht besteed aan het ontsmetten van bepaalde delen van de kamers, zoals schakelaars of handvaten.

  1. Geen register van de bezoekers

Er circuleerde informatie over een eventueel register van bezoekers dat door de horeca zou moeten worden bijgehouden. Denis DUCARME heeft de Gegevensbeschermingsautoriteit geraadpleegd. Een dergelijke gegevensverzameling zou ingaan tegen de AVG en zou niet verplicht kunnen worden. De Nationale Veiligheidsraad heeft deze maatregel dus niet weerhouden.

 

  1. Een aangepaste gids goede praktijken ter beschikking van de horeca op de website van de FOD Economie

Alle modaliteiten zullen aan bod komen in de praktische gids die op 4 juni ter beschikking zal zijn op de website van de FOD Economi



[1] Al deze maatregelen zullen in detail aan bod komen in de gids en in het ministerieel besluit.