Persbericht

9 goede redenen om ook vlees te eten

Willy Borsus, minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO’s en Landbouw wil er op deze internationale dag zonder vlees aan herinneren dat er 9 goede redenen zijn om ook vlees te eten.

1°  De mens heeft vlees nodig

De Hoge Gezondheidsraad beveelt de consumptie aan van 300gr rood vlees per week, wat overeenkomt met de gemiddelde consumptie in Wallonië. We consumeren niet te veel (de consumptie is op 30 jaar met de helft gedaald). Er zijn soms inderdaad excessen geweest, maar dat werd rechtgezet en we moeten het huidige niveau aanhouden.

De mens is een omnivoor en zijn fysiologie heeft de consumptie van vlees nodig. Zo heeft hij nood aan ijzer, eiwitten en aminozuren, die enkel vlees in ad hoc hoeveelheden en kwaliteit kan bieden.

Voor een goede gezondheid is in de eerste plaats een evenwichtige voeding nodig op basis van gevarieerde voedingsmiddelen, waarin rood vlees een plaats verdient”, zei Yves Beckers, Unité Zootechnie Gembloux Agro-Bio Tech, Universiteit van Luik.

2° Het is goed voor de planeet

Het houden van runderen maakt het mogelijk om de ruimten te benutten die enkel als weiland mogen ingevuld worden, en creëert ook een nuttige bestemming voor talrijke bijproducten van de veeteelt (valorisatie van cellulose van gras, maïsstengels enz., wat enkel kan met herkauwers, maar ook het gebruik van bietenpulp, bostel…).

En om opnieuw Yves Beckers te citeren: “Herkauwers zijn ook belangrijke, zelfs onmisbare actoren in het beleid inzake ruimtelijke ordening en het behoud van het platteland. Zo wordt 50% van de oppervlakte in Wallonië gebruikt voor landbouwactiviteiten en de helft daarvan bestaat uit weideland. Runderen zijn ook cruciaal voor de omzetting van de energie van de zon (fotosynthese) in energie die bruikbaar is voor de mens.”

3° Lang leve het lokale karakter

De vleesproductie in België is zeer lokaal en voorziet ruimschoots in de behoeften van het land: weideland, teelten, veehouderijen, vetmestcentra, slachthuizen en verkoopspunten bevinden zich op beperkte afstand van elkaar, waardoor de uitstoot afkomstig van het transport beperkt wordt (in tegenstelling tot de producten die worden ingevoerd).

4° De middelen om ons vee te voederen zijn aanwezig

Wallonië beschikt op natuurlijke wijze over kwaliteitsvol water in voldoende hoeveelheden. De consumptie ervan voor de productie van rundvlees is niet nadelig voor andere domeinen waar het ook nodig is.

Zoals de FWA (Fédération Wallonne de l’Agriculture/ Waalse Landbouwfederatie) preciseerde: “Ons Gewest geniet voldoende neerslag waardoor irrigatie niet nodig is.” En de FWA voegde eraan toe: Alle menselijke activiteiten, waaronder sommige die minder cruciaal zijn dan de voedselproductie, hebben een impact op het milieu. De productie van een steak zou 1.500 liter water vereisen. Maar het maken van een jeansbroek, om nog maar te zwijgen van de energieverslindende productie, de verkleuring al naargelang wat in de mode is en het transport vanuit China en Pakistan, vereist tussen 6.000 en 7.000 liter.” Daarnaast draait de FWA enkele vooroordelen de nek om. Dr Emile Leroy, opdrachthouder bij de Raad van de Waalse rundsvleessector, geeft toe: “Het klopt dat het Voedselfonds van de Verenigde Naties in 2006 in een schatting uitkwam op 15.000 liter water voor de productie van een kilogram rundsvlees. Maar deze berekening wordt betwist. Een recente Franse studie gaat eerder uit van een consumptie van 200 liter water per kilogram gecommercialiseerd vlees!”

5° De landbouw, een volwaardige economische sector

Er zijn bij ons 37.000 landbouwers die elke dag onze grond verbouwen, kwaliteitsvolle producten ontwikkelen en vee houden dat voor een groot deel de 11 miljoen Belgen zal voeden. Als we de hele agrovoedingssector onder de loep nemen, genereert deze een omzet van bijna 50 miljard euro en zorgt die voor ongeveer 90.000 jobs.

6° We moeten de planeet voeden

Tegen 2050 zullen we 9,5 miljard mensen moeten voeden. Vlees is onontbeerlijk als we willen bijdragen aan deze uitdaging en aan een evenwichtige en gezonde voeding voor deze mensen.

De ontwikkeling van de vleesproductie is mogelijk met oog voor een duurzaam beheer van fundamentele grondstoffen, zoals water en grond. Daardoor kan deze ook bijdragen aan de strijd tegen de wijziging van het klimaat.   

7° Het Belgisch witblauw, een nationale trots

Onze Belgische veehouderijtradities zijn gekend en erkend. Wij kweken Limousin, charolais, Salers, Holstein (zuivelsector), Blondes d’Aquitaine, enz.… maar het Belgisch witblauw is ongetwijfeld het meest gekende. Dit vlees is uitstekend voor de gezondheid omdat het gaat om het magerste rood vlees. Het is ook het milieuvriendelijkst, omdat het ras de beste ratio ter wereld biedt tussen netto vleesproductie en gebruik van voeder (= beste rendement).

8° Onze veehouderij stelt ons in staat zelfvoorzienend te zijn

Zelfvoorzienend zijn op vlak van voedsel is een strategische noodzaak voor een land (of een politieke groep van landen zoals Europa) omdat het gaat om een cruciale primaire behoefte van bevolkingen.

Na de oorlog was Europa niet zelfvoorzienend. Het GLB (Gemeenschappelijk Landbouwbeleid) werd ontwikkeld om dat te bereiken, door de inkomsten van de landbouwers te waarborgen, in een globaal beleid dat gericht is op de voorziening van een hoeveelheid voedsel met een toereikende kwaliteit en in voldoende hoeveelheden, aan een toegankelijke en stabiele prijs voor de consument. Het was een succes.

Het is van vitaal belang voor de overheid om erover te waken dat deze zelfvoorziening wordt behouden. Onze winkels puilen zo uit met voedsel dat we soms het belang van zelfvoorziening uit het oog verliezen, en tevens dreigen te vergeten onze landbouw en ook de landbouwers veilig te stellen (we weten niet wat de politieke toekomst zal brengen over 50 of 100 jaar en waar het “post-olie tijdperk” ons over diezelfde periode naartoe zal leiden).

9° Omdat het lekker is!

Gewoonweg heerlijk. Steeds meer winkels gewijd aan vlees openen hun deuren in België. Alsof de Belg begrepen heeft dat vlees niet enkel een lokaal en gezond product is, maar ook en vooral verrukkelijk…

Willy Borsus zei het volgende: “We moeten ophouden met die vooroordelen dat vlees eten schadelijk, ongezond en slecht voor het milieu zou zijn. Vlees is een lokaal en gezond levensmiddel, dat goed is voor de gezondheid en het milieu.”