Bereidingswijze van frieten: Europa heeft België gehoord
De Europese Commissie heeft vandaag een tekst ter stemming voorgelegd met het oog op het verminderen van de aanwezigheid van acrylamide in onze voeding. België heeft de tekst laten aanpassen door te waken over het behoud van onze culinaire tradities, de haalbaarheid voor de kleine operatoren, de KMO’s en de zelfstandigen, zonder de bescherming van de volksgezondheid uit het oog te verliezen. Wij werden gehoord. Het recept van de frieten zoals wij die bij ons maken, wordt dus niet in vraag gesteld.
Ter herinnering, acrylamide is een stof die natuurlijk gevormd wordt wanneer zetmeelrijk eten aan een hoge temperatuur gebakken wordt. De stof is het resultaat van een reactie tussen suikers en eiwitten. Zij bevindt zich in veel courante levensmiddelen, zoals brood, granen, chocolade, koekjes, gefrituurde waren, enz.
Minister van Landbouw Willy Borsus zei het volgende: “Er was geen sprake van een verbod op de friet zoals we die klaarmaken in België. Het gaat hier daarentegen om te volgen aanbevelingen om de aanwezigheid van acrylamide, een toxische stof, terug te dringen wanneer dat mogelijk is. Wij hebben erop toegezien dat de voorgestelde aanbevelingen onze nationale tradities en recepten respecteren en toepasbaar zijn voor de kleine operatoren. Dat is vandaag het geval omdat de Europese Commissie rekening heeft gehouden met al onze opmerkingen en vandaag een tekst heeft voorgelegd die tegelijkertijd verbeterd, ambitieus en haalbaar is. Daarom hebben we de tekst gesteund.”
De Commissie heeft immers aanvaard haar tekst te herzien om de bereidingswijze van onze nationale friet niet in vraag te stellen. Het gaat dus met name voor de kleine operatoren in de horeca om een keuze uit een lijst van maatregelen en aanbevelingen om de vorming van acrylamide terug te dringen. Er worden verschillende technieken aanbevolen door de Commissie, zowel voor als tijdens het bakken, om de vorming van deze stof tijdens de bereiding van levensmiddelen te verminderen.
De Belgische friet is dus gered!