Persbericht
6 maart 2017
Europese Landbouwraad: unanieme wil om het GLB te laten evolueren
De Europese Landbouwraad besprak vandaag de kwestie van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) post 2020. Het gaat om een cruciaal dossier voor de toekomst van onze landbouwers.
Europese Landbouwraad 20170306
Europese Landbouwraad 20170306
De lidstaten hebben zich vandaag uitgesproken over het GLB tijdens de Europese Landbouwraad. De lidstaten hebben bij de Europese Commissie aangedrongen op de volgende punten:
- Het behoud van een toereikend budget ten voordele van het GLB;
- Het feit een stabilisering van de inkomsten van de landbouwers te behouden op een correct niveau. Het GLB moet het mogelijk maken om beter bestand te zijn tegen de crisissen die ons al hebben getroffen (Russisch embargo, marktcrisis) en ook tegen de klimatologische en sanitaire onregelmatigheden. Hierover zei Willy Borsus het volgende: “De volatiliteit van de prijzen is een structurele eigenschap geworden van de landbouwmarkten. Daarom wil ik dat de EU haar functie van “marktregulator” versterkt, met name door haar huidige arsenaal aan marktmaatregelen en risicobeheersingsinstrumenten te verbeteren en te versterken. Het is essentieel om te kunnen voorkomen en snel te kunnen reageren in geval van crisissen en erop toe te zien dat elke lidstaat werkelijk meewerkt aan de te nemen marktmaatregelen.”
- De vraag is unaniem onder de lidstaten: het GLB moet worden vereenvoudigd. Minister van Landbouw Willy Borsus preciseerde als volgt: “Het is van kapitaal belang om dit gemeenschappelijk beleid te vereenvoudigen, het aantal administratieve documenten dat ingevuld moet worden door de landbouwers moet te allen prijze naar beneden”.
- De vernieuwing van de landbouwpopulatie moet verzekerd worden. Ter herinnering, onze Belgische landbouwers zijn gemiddeld 52 à 53 jaar oud. Bovendien willen de lidstaten dat de plaats van de vrouw in de landbouw beter in aanmerking wordt genomen.
- De toegang tot grond en tot financiering zijn problemen geworden waar het GLB post 2020 een antwoord op moet bieden (via de steun van de Europese Centrale Bank…)
- Veel landen willen een prioriteit maken van moderniseringsmaatregelen.
- De flexibiliteit van de steunmaatregelen en de subsidiariteit moeten naar omhoog: de lidstaten willen met name meer vrijheid om de steun te beheren.
- Tot slot moeten oneerlijke handelspraktijken beperkt worden. Minister van Landbouw Willy Borsus voegde eraan toe dat de positie van de landbouwers in de voedselvoorzieningsketen ook verbeterd moet worden door evenwichtigere onderhandelingssituaties te creëren tussen de producenten en de andere schakels in de keten. Daarvoor is het essentieel dat de producentenorganisaties aantrekkelijker gemaakt worden, met name door een steunsysteem te voorzien geïnspireerd op het systeem dat al bestaat voor fruit en groenten.