Persbericht

Presentatie van de "Barometer van de Maatschappelijke Integratie”

Wilt u het profiel kennen van uw gemeente inzake maatschappelijke integratie ? Dat is voortaan mogelijk. Vandaag publiceert minister van Maatschappelijke Integratie Willy Borsus immers de “Barometer van de Maatschappelijke Integratie”. Dit nieuwe instrument toont op een visuele en dynamische manier alle cijfers over de leefloonbegunstigden, het aantal begunstigden dat een Geïndividualiseerd Project voor Maatschappelijke Integratie (GPMI) heeft ondertekend, en natuurlijk nog andere gegevens.

Om de impact te meten van onze hervormingen, moeten we er een duidelijk beeld van hebben”, preciseert de minister meteen al. En dit interactieve instrument maakt het mogelijk om alle informatie te raadplegen over de begunstigden van maatschappelijke hulp van de OCMW’s.

Voortaan kan iedereen kennis nemen van het aantal leefloonbegunstigden in zijn gemeente, zijn arrondissement, zijn gewest. Verschillende instellingen en entiteiten (de OCMW’s, de gemeenten, maar ook de pers, de burgers, de parlementsleden, de academische wereld) zullen er zeer veel nuttige statistieken kunnen terugvinden. Zo zal een OCMW zijn situatie kunnen vergelijken met die van een buurgemeente, of van een gemeente met een gelijkaardig inkomensniveau per inwoner.

Deze barometer zal een nauwkeurigere en directere monitoring mogelijk maken van de maatregelen, maar ook een veralgemeende terbeschikkingstelling via een eenvoudig en geautomatiseerd instrument, en dat quasi in realtime. Opvolging, transparantie en best practices zijn de ordewoorden van deze Barometer,” preciseerde Willy Borsus.

De Barometer geeft ook een beeld van de volgende elementen:

- de evolutie in de tijd van het aantal leeflonen en hun uitsplitsing naar geslacht, naar nationaliteit, naar leeftijdsgroep, naar categorie;

- het aantal leeflonen op 1000 inwoners;

- de gemiddelde toekenningsduur van een leefloon per gemeente;

- het aantal leefloonbegunstigden dat een GPMI heeft afgesloten (ratio GPMI/leefloon).

We moeten opmerken dat deze laatste gegevens momenteel statisch zijn op de website (kaarten of grafieken), maar vanaf september interactief zullen worden.

 

Eerste vaststellingen

De volgende vaststellingen vloeien voort uit de Barometer:

  • We tellen vandaag in België 139.412 leefloonbegunstigden[1].
  • Als we ons focussen op de 20 “grote” steden van het land (daar waar het grootste aantal begunstigden is), stellen we de volgende uitsplitsing vast:
    • 32.046 begunstigden voor de 8 Waalse steden (Luik, Charleroi, Namen, Bergen, La Louvière, Seraing, Verviers en Doornik);
    • 30.941 voor de 9 Brusselse gemeenten (Schaarbeek, Brussel, Molenbeek, Anderlecht, Elsene, Vorst, Sint-Gillis, Etterbeek, Sint-Joost);
    • 13.734 voor de 3 Vlaamse steden (Antwerpen, Gent en Leuven).
  • Het gaat meestal om vrouwen, jongeren en alleenstaanden.
  • Sinds de invoering van de verplichting om een GPMI af te sluiten met elke nieuwe begunstigde, werden er al 29.955 algemene GPMI’s afgesloten, op een totaal van ongeveer 139.000 leefloonbegunstigden, of 20 %.
  • De steden Bergen, Antwerpen en Leuven hebben een GPMI afgesloten met meer dan 40% van hun gebruikers. De stad Bergen bekleedt dus de eerste plaats op nationaal niveau.

Willy Borsus: “Dankzij deze Barometer kunnen we de impact al zien van de hervorming van het GPMI. En dat is natuurlijk de doelstelling. Beschikken over volledige cijfers die ons in staat stellen gepaste maatregelen te nemen en vervolgens er bijna meteen de impact van te meten. Mijn doel is altijd hetzelfde gebleven: de socio-professionele herinschakeling van een maximaal aantal begunstigden van het OCMW.

Om alle gegevens van de Barometer te raadplegen:

https://stat.mi-is.be/



[1] Cijfer op 28.02.2017.