Vleesdebat: “Het bord moet in het midden van het dorp blijven!”
Willy Borsus, minister van Landbouw, wil het debat over rundvlees opnieuw in evenwicht brengen.
De feiten
De minister wil opnieuw wijzen op de cijfers. De Hoge Gezondheidsraad[1] beveelt de consumptie van 300g rood vlees per week aan, wat overeenkomt met de gemiddelde consumptie in België. Bovendien heeft de Belg zijn vleesconsumptie op 30 jaar tijd al gehalveerd. Ter herinnering, het valt niet te ontkennen dat vlees ook nutritionele voordelen heeft.
De relatie vlees-leefmilieu
We moeten opmerken dat het mogelijk is oog te hebben voor de ecologische voetafdruk en toch vlees te eten. Hoe? Door lokaal te consumeren!
Laten we beginnen met onze belangrijkste productie: het Belgisch witblauw. In vergelijking met de andere rassen, kan het witblauw beschouwd worden als milieuvriendelijk vlees, omdat het ras de beste ratio ter wereld biedt tussen netto vleesproductie en gebruik van voeder (= beste rendement).
Zonder natuurlijk onze Belgische gekende en erkende veehouderijtradities te vergeten: Limousin, charolais, Salers, Blondes d’Aquitaine, Holstein (zuivelsector),…
Anderzijds vormen de weiden gebruikt voor de veeteelt in ons land koolstofputten die bijdragen aan het halen van de doelstellingen voor de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.
Tot slot is de vleesproductie in België zeer lokaal: weideland, teelten, veehouderijen, vetmestcentra, slachthuizen en verkooppunten bevinden zich op beperkte afstand van elkaar, waardoor de uitstoot afkomstig van het transport beperkt wordt (in tegenstelling tot de producten die worden geïmporteerd). We kunnen dus vlees eten met respect voor het leefmilieu!
“Het is duidelijk dat we moeten vermijden vlees te eten dat de planeet heeft rondgereisd en dat we de voorkeur moeten geven aan vlees uit onze buurt. Het is aan de consument zijn producten te kiezen in functie van hun herkomst en voorkeur te geven aan ‘Made in Belgium’ “, preciseert Willy Borsus.
Rondetafel horeca voor Belgisch witblauw
Laten we niet vergeten dat de landbouw goed is voor 70.000 directe jobs en de agrovoedingssector voor 70.000 directe en 125.000 indirecte jobs.
Willy Borsus zei het volgende: “We moeten ophouden met deze vooroordelen. Vlees is een lokaal en gezond levensmiddel dat goed is voor de gezondheid en dat milieuvriendelijk kan zijn. Het spreekt voor zich dat het met reden gegeten moet worden en met respect voor het dierenwelzijn.”
Om het blazoen van het Belgisch vlees op te poetsen, heeft de minister bovendien een rondetafel georganiseerd die de landbouwsector en de horeca samenbrengt. De bedoeling is de Belgische restauranthouders er nog meer toe aan te moedigen om dit lokale vlees aan te bieden. Dit vlees kan, als het goed geteeld en bereid wordt, rivaliseren met de meest gereputeerde rassen ter wereld.
En de minister concludeerde als volgt: “Zoals Confusius al aanhaalde: probeer in alles de gulden middenweg te bewandelen…, en je bord in het midden van het dorp te houden!