Willy Borsus wil bakens uitzetten in de relatie tussen de online reserveringscentrales (Booking.com, expedia, etc.) en de horecasector
Minister van Middenstand, Zelfstandigen en KMO’s Willy Borsus zal een tekst aan de regering voorleggen met het oog op het verbod op clausules die de tariefvrijheid beknotten in sommige contracten afgesloten met de online reserveringscentrales. Deze tekst is geïnspireerd op wat Frankrijk verwezenlijkt heeft met zijn “wet Macron”.
Willy Borsus wil meer gelijkheid tussen de horecazaken en de online reserveringscentrales. De striktepariteitsclausules verhinderen immers nog steeds dat hotelhouders aan de consument interessantere voorwaarden kunnen aanbieden op hun eigen website dan via de Online Travel Agencies (OTA). Dit ontzegt de consument lagere prijzen voor gelijke diensten en de hotelhouders de mogelijkheid om hun kamers aan aantrekkelijkere voorwaarden te verhuren via hun eigen website.
De hotelhouders verliezen al te vaak een aanzienlijk deel van de kamerprijs die naar de commissie van de OTA’s gaat.
Voor de sector en de consument zijn deze platformen interessante actoren geworden waar men niet meer omheen kan.
Om evenwel een te dominante positie te vermijden, hebben bepaalde lidstaten onlangs vooruitgang geboekt, met name Frankrijk met zijn “wet Macron” in 2015, maar ook Italië en Oostenrijk.
De wet Macron verbiedt niet enkel de tariefpariteitsclausules ten aanzien van concurrerende OTA’s, de tariefpariteitsclausules ten aanzien van offline logieskanalen – met andere woorden de tariefpariteitsclausules waar de OTA’s in België al van afgezien hebben – maar ook de striktepariteitsclausules beoogd in de tekst van minister Borsus, of de clausules waar de hotelhouders nog steeds mee geconfronteerd worden en die de OTA’s willen behouden.
De minister van KMO’s en Zelfstandigen die de tekst binnenkort aan de regering zal voorleggen, preciseert als volgt: “Nadat er meer dan een jaar de ruimte werd gelaten voor onderhandeling tussen de sectoren, stel ik vast dat er geen significante vooruitgang geboekt is wat betreft de stiktepariteitsclausules. Ik denk dat het nu tijd is voor een wetgeving.”