Zelfstandige mama’s ontvangen dienstencheques voortaan halfautomatisch
Minister van Middenstand, Zelfstandigen en KMO’s Willy Borsus veralgemeent en vereenvoudigt de toekenning van de dienstencheques voor zelfstandige mama’s. Het ontwerp werd deze ochtend door de Ministerraad gevalideerd.
Momenteel heeft een zelfstandige die bevalt recht op 105 dienstencheques om haar te helpen in het dagelijks leven. Maar zij moet de aanvraag zelf indienen bij haar sociaal verzekeringsfonds. Het gaat om een administratieve demarche die vermeden kan worden. Bovendien weten sommigen zelfs niet dat dit recht bestaat.
Daarom zal minister van Zelfstandigen Willy Borsus deze toekenning nu halfautomatisch maken. In de praktijk zal het sociaal verzekeringsfonds op eigen initiatief contact moeten opnemen met elke zelfstandige die mama wordt opdat:
- zij haar wens bevestigt te genieten van de moederschapshulp;
- als dat zo is, en enkel voor zover het fonds nog niet beschikt over deze gegevens, zij de nodige documenten bezorgt.
We schrappen dus de verplichting om een formele aanvraag in te dienen.
Willy Borsus : “Het gaat opnieuw om een concretisering van mijn ‘Plan voor de bevordering van het vrouwelijk ondernemerschap’. Ik vind dat het van essentieel belang is de vrouwelijke zelfstandigen te helpen om te beschikken over een goed evenwicht tussen beroeps- en privéleven en de toekenning van dienstencheques komt goed overeen met hun behoeften. Nadat we het facultatieve gedeelte van het moederschapsverlof van 5 naar 9 weken hebben verhoogd, het flexibeler hebben gemaakt en de vrouwelijke zelfstandigen hebben vrijgesteld van betaling van sociale bijdragen voor het kwartaal dat volgt op de bevalling, zetten we een nieuwe stap in de verbetering van het sociaal statuut van de vrouwelijke zelfstandigen.”
In 2016 hebben de sociale verzekeringsfondsen 477.192 dienstencheques betaald in het kader van de moederschapshulp. Dat komt overeen met een aantal van 4.545 begunstigden. Gelijktijdig werden er 5.200 moederschapsverloven betaald door de mutualiteiten in 2016.
Dat betekent dat ongeveer 650 jonge zelfstandige mama’s ofwel geen dienstencheques wilden, ofwel deze mogelijkheid hebben gemist door een gebrek aan informatie, met andere woorden 12,5% van de zelfstandige mama’s.
De inwerkingtreding van deze vereenvoudigde procedure is voorzien op 1 september 2017.
Bovendien heeft minister Borsus gezegd, ter herinnering, dat hij gunstig staat tegenover het voorstel van Ecolo om een vaderschapsverlof voor de zelfstandigen te creëren.