DUCARME bevestigt de toekenning van het crisis-overbruggingsrecht voor de evenementensector, foorkramers, artiesten, nachtwinkels en shishabars
De Minister van Zelfstandigen Denis DUCARME heeft afgelopen woensdag 5 augustus 2020 verschillende vertegenwoordigers ontvangen van de sector van foorkramers, de evenementensector en eveneens de huwelijkssector. Hij heeft hen ondubbelzinnig bevestigd dat hun sectoren binnen het toepassingsgebied vallen van het crisis-overbruggingsrecht dat de sectoren beoogt die gesloten blijven, en dat momenteel verlengd wordt tot en met 31 december 2020, op dezelfde manier als voor de sectoren die nog steeds stilliggen, zoals de wereld van het nachtleven. Hetzelfde geldt voor de artiesten die momenteel zonder opvoeringen en concerten vallen, voor de nachtwinkels en voorde shisha-bars voor zover hun activiteiten momenteel gedeeltelijk gesloten blijven.
De vertegenwoordigers van deze sectoren hebben, wat hen betreft, de moeilijkheden ter sprake gebracht die zij ondervinden met bepaalde financiële instellingen. Op vraag van Minister Ducarme wordt hierover een onderzoek ingesteld door de Economische Inspectie en een rapport wordt binnenkort verwacht. Daarenboven zal er een overleg georganiseerd worden met de verzekeringssector over de problemen waarmee de ondernemingen in deze sectoren geconfronteerd worden met betrekking tot de polissen die zij onderschreven hebben.
Minister van Zelfstandigen en KMO’s Denis DUCARME : “Het is dankzij onze zelfstandigen, onze vrije beroepen, onze kmo’s en hun werknemers dat ons land erbovenop zal kunnen komen na de crisis. Het is dus van essentieel belang hen te begeleiden in het kader van deze crisis die hen op uiterst harde manier treft en voor een periode die veel langer duurt dan gehoopt. Dit is duidelijk het geval voor de zelfstandigen die actief zijn in de sector van de evenementen en feesten: de organisatoren van feesten, huwelijken of bedrijfsevenementen de sector van de verhuur zalen, de foorkramers, net als voor alle leveranties die effectief afhankelijk zijn van deze sectoren ( traiteurs, gespecialiseerde bloemisten, bepaalde stylisten en kleermakers,…). Voor hen is er spijtig genoeg nog geen sprake van een heropstart. De steun die op federaal uitgewerkt werden moeten dan ook voor hen ten volle blijven spelen! Te beginnen met het crisis-overbruggingsrecht, dat, in de huidige omstandigheden, tot nader order kan worden toegekend. Ik heb overigens een circulaire hierover aan de sociale verzekeringsfondsen verstuurd”
Het “crisis-overbruggingsrecht” laat zelfstandigen in hoofdberoep die hun activiteit stopzetten of onderbreken toe om te genieten van een maandelijks vervangingsinkomen van 1.291,69€ (1.614,10 € met gezinslast). De regeling, waarvan de voorwaarden versoepeld werden sinds maart op initiatief van minister DUCARME, wordt verlengd tot december 2020.
De Minister heeft aan zijn administratie en aan de sociale verzekeringsfondsen een circulare gestuurd teneinde te bevestigen, gelet op de recente beslissingen genomen door Nationale Veiligheidsraad en de dringende maatregelen genomen door ministeriële besluiten om de verspreiding van het coronavirus te beperken, verschillende sectoren tot nader order onder het luik “ verplicht gesloten, geheel of gedeeltelijk” blijven vallen, zonder een volledige onderbreking van hun activiteit gedurende een bepaalde periode of de band met de Covid-crisis te moeten aantonen. Dit is voorzien in de wet van 23 maart 2020, maar uit ontmoetingen met de sectoren kwam echter naar boven dat deze bepalingen in herinnering gebracht moesten worden bij de administratie en de sociale verzekeringsfondsen. Het gaat om de zelfstandigen die behoren tot volgende sectoren:
- De evenementensector : Gelet op het feit dat onder meer de organisatie van evenementen het voorwerp uitmaakt van strikte beperkingen en hetzelfde geldt voor de familiefeesten en huwelijksfeesten, maar de facto ook voor de bedrijfsevenementen, dient de evenementensector in ruime zin (organisatoren, zaalverhuur, discotheken) en de activiteiten die ervan afhangen ( traiteurs, DJ’s, stylisten en gespecialiseerde kleermakers, gespecialiseerde bloemisten, …) beschouwd te worden als een sector die valt onder de gedwongen, gehele of gedeeltelijke, sluitingen. Op die basis kunnen ze dan ook aanspraak maken op de tijdelijke crisismaatregel overbruggingsrecht tot nader order.
- De artiesten die het statuut van zelfstandige hebben:Dezelfde redenering moet toegepast worden voor artiesten die het statuut van zelfstandige hebben en die actief in de sectoren die vallen onder de evenementen- en culturele sector.
- De foorkramers: De sector van de foorkramers wordt momenteel ernstig getroffen door de maatregelen opgelegd door de nationale veiligheidsraad. De gemeentelijke of provinciale overheden kunnen verbieden dat markten en kermissen plaatsvinden op hun grondgebied wanneer zij het risico te groot achten. Aangezien momenteel de foorkramers geconfronteerd worden met de annulering van nagenoeg alle kermissen, valt ook deze sector onder de tijdelijke crisismaatregel overbruggingsrecht (verplichte, gehele of gedeeltelijke, sluiting).
- Nachtwinkels : Nachtwinkels worden momenteel onderworpen aan een verplicht sluitingsuur (22u). Gelet op de aard van hun activiteit en de beperkte openingsuren, valt ook deze activiteit onder de tijdelijke crisismaatregel overbruggingsrecht (verplichte, gehele of gedeeltelijke, sluiting).
- Shisha-bars : Wat betreft de shishabars, werd er een verbod opgelegd van het uitvoeren van hun hoofdactiviteit, namelijk het aanbieden en het gebruik van de waterpijp of shisha. Deze activiteit valt dus ook onder de tijdelijke crisismaatregel overbruggingsrecht (verplichte, gehele of gedeeltelijke, sluiting).
Ter herinnering, het vervangingsinkomen “crisis-overbruggingsrecht” werd verlengd tot en met 31 december 2020 voor de zelfstandigen die nog steeds verhinderd worden om hun activiteit te hernemen.
Deze verlenging is voor de periode van september tot december gericht op de zelfstandigen van wie de activiteit onderbroken of beperkt is door de maatregelen genomen door de Nationale Veiligheidsraad (via de ministeriële besluiten houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beperken), ongeacht de duur van de onderbreking.
De zelfstandigen in bijberoep en de actieve gepensioneerden uit diezelfde sector van wie het jaarinkomen hoger is dan 6.996,89 euro zullen ook kunnen blijven genieten van een volledige of een gedeeltelijke uitkering, in functie van hun situatie.
Eveneens ter herinnering :Horeca, niet-voeding handelszaken,… : “overbruggingsrecht ter ondersteuning van de heropstart” verlengd tot ten minste 31 oktober 2020
Een andere maatregel van minister van Zelfstandigen DUCARME die van start ging in juni 2020 is het overbruggingsrecht ter ondersteuning van de heropstart. Deze maatregel is gericht op de sectoren die in het bijzonder beoogd worden door de verbodsbepalingen opgelegd door de Nationale Veiligheidsraad en de regering.
Om van deze nieuwe regeling te genieten, moeten de zelfstandigen voldoen aan twee voorwaarden:
- Actief zijn in een van de sectoren die het voorwerp hebben uitgemaakt, bij ministeriële besluiten, van een volledige of gedeeltelijke sluiting gedurende meer dan een kalendermaand en die aan beperkingen onderworpen blijven tijdens hun heropening (horeca, non food-kleinhandelszaken, kappers, schoonheidsspecialisten…)
- Aantonen dat de activiteit, voor het kwartaal dat voorafgaat aan het betrokken kwartaal, een daling vertoont van minstens 10% van de omzet of de bestellingen in vergelijking met hetzelfde kwartaal van het voorafgaande jaar.
Deze maatregel is nu verlengd tot 31 oktober 2020. De mogelijke verlenging ervan na 31 oktober zal beslist kunnen worden door de regering.
Meer info?
Minister Ducarme wil eraan herinneren dat voor alle tijdelijke hulp inzake het overbruggingsrecht de sociale verzekeringsfondsen het eerste aanspreekpunt zijn voor de zelfstandigen (Groupe S, Xerius, Liantis, Partena, Acerta, Securex-Integrity, Incozina, Multipen, L’Entraide, UCM en de Nationale Hulpkas – deze laatste is een overheidsinstantie).
Daarnaast stelt het RSVZ een callcenter ter beschikking van de zelfstandigen die meer informatie wensen over hun sociale rechten of over de steunmaatregelen van de federale overheid. Het gratis nummer 0800/12.018 is bereikbaar van maandag tot vrijdag van 8u30 tot 12u en van 13u tot 17u (behalve op vrijdag van 13u tot 16u).